Reseguide till Gardasjön

Gardasjön är den största sjön i Italien. Det är en populär semester plats och ligger i norra Italien, ungefär halvvägs mellan Brescia och Verona, och mellan Venedig och Milano. Detta är resmålet för dej som vill njuta av kultur, vin och magisk vacker och omväxlande natur. Här kan du ge dej på aktiviteter så som bergsklättring, vindsurfing och cykla mountain bike men också flanera i någon av de gamla byarna med smala gränder, soldränkta torg och mycket kultur. Eller varför inte lägga dej och solbada på någon av denna sjös många badstränder. Gardasjön och dess strandlinje delas mellan provinserna Verona (till sydöstra), Brescia (sydväst), och Trentino (nord). Den norra delen av sjön är smalare, omgiven av högre och fler berg medans den södra delen är mer befolkad och har tätare mellan sina byar.

Vandra eller ta linbanan till Monte Baldo

Detta berg finns i staden Malcesine. Den som verkligen vill utmana sig kan gå upp för berget men det går lika bra att ta linbanan upp till toppen och promenera ned. Räkna med att det kan vara upp till 1h kö till linbanan. Väl uppe på toppen finns många fina vandringsleder och utsikten är magiskt vacker. Här finns några matställen där man kan äta lunch/middag eller bara ta en kopp kaffe. Kom ihåg att ta med en varm tröja. Temperaturen skilja nästan 15 grader från byn till toppen.

Cykla runt

Ett mycket trevligt och bra sätt att uppleva miljöerna kring Gardasjön är att hyra en cykel. Det finns många mil med cykelväg. Det backiga landskapet och de växlande vyerna är verkligen en upplevelse. Vill man ta en mer vilsam cykeltur kan man ta turen via byn Garda till udden Punta San Vigilio, en knapp mil. Här rekommenderar vi en cykel med lite kraftigare däck då cykelvägen övergår till stig i slutet. När du kommer fram till ditt mål möts du av den 500år gamla hamnen. Här ligger ett litet kafé med hela Gardasjön blänkande framför. Du kan också ta med dej din cykel på en av båtturerna som går från ort till ort runt gardssjön.

Ta båten och upplev många delar av Gardasjön

Att uppleva Gardsjön med båt är ett både behagligt och enkelt sätt. Det finns både snabb-båtar för dej som vill ta dig fram fort från plats till plats, men det mest njutfulla sättet är att åka med de långsammare båtarna. Här hittar du vilka ställen som du kan åka från och till.

Restauranger

Groto de Corgnan, en familjedriven restaurang. Adress: Via Corgnano, 41, 37010, Sant'Ambrogio di Valpolicella, Italien
Osteria Cafe Amaro
La bussola
La Dispensa. Adress: Piazza Municipio, 10 | Di fronte al vecchio municipio, 25010 San Felice del Benaco, Italien

För dej som reser med barn

Gillar du nöjes och -temaparker så rekommenderar vi Gardaland. Här finns förutom en massa åkattraktioner också en temapark med bland annat dinosaurietema. Canevaworls är ett av Europas största vattenland. Gillar du att bada och åka rutschkana får du bara inte missa detta ställe. En bit bort finns även Movieland- där du kan uppleva Hollywood på nära håll.

Vinmuseum med provsmakning

I staden Bardolino kan du lära dej allt om vin. På detta museum kan du lära dej hela vinprocessen från planta till flaska. Det är den familjeägda vinproducenten Zendi som velat dela med sig av sin mångåriga erfarenhet om vinproduktion. Besöket är gratis, men är du 10 personer eller fler vill de att man gör en gruppbokning. Kika här för mer information.