Reseguide till Rom

Så tar du dig smidigt till och från flygplatsen
FIUMICINO www.adr.it

Direkttåg Leonardo Express från Fiumicino till Termini tågstation (restid 30 – 45 min).
ca 11 euro.

CIAMPINO www.adr.it

Shuttlebuss www.terravision.eu

Om ni väljer att åka taxi från flygplatsen, bör ni undvika de som kommer fram och erbjuder taxi, det är oftast svarttaxi då kan slutpriset bli betydligt högre. De ”vanliga” taxinbilarna är vita, och märkta ”Comune di Roma” på sidan och har taxameter.

Buss och tunnelbanebiljetter kostar 1,50 euro. De är giltiga i 75 min. (med reservation för ändringar). Biljetterna köper man i tobaksbutiker eller automater. Det är viktigt att stämpla biljetten.

Bor du centralt kan man promenera till det mesta. Detta eftersom själva kärnan inte är så stor utan allt ligger förhållandevis nära! Till Peterskyrkan kan man ta buss 64 eller 40 (passa er för ficktjuvar). Ett trevligt och smidigt sätt att se Rom är att åka de röda dubbeldäckarna. Läs på här.

Badmöjligheter

Hur tar man sig till kusten för ett bad?

Du tar tunnelbana B till Piramide, byte till tåg (Ostia). (samma biljett som t-banan, 1 euro).

läs också på www.zoomarine.it.

Cafè och Restaurang

Hur fungerar det på Cafè och restaurang?

Att gå på café och bar, fungerar lite annorlunda än i Sverige. Om ni vill sitta ner så sätt er vid ett bord och bli serverad, det kostar oftast dubbelt så mycket än om ni intar ert kaffe exempelvis vid disken. Då betalar man först i kassan och går med kvittot till disken.

På restaurang betalar man alltid ca 20 kr per man i s.k. coperto. Det är för bestick och bröd. Denna avgift kan inte komma ifrån.

Restaurangmaten i Italien är oftast bra. Ett tips är att undvika restauranger som ligger allt för nära sevärdheter och de stor turiststråken. Maten kan vara bra men priserna är ofta ganska höga och servicen inte alltid den bästa.

Geografi

Rom är byggt på de berömda sju kullarna: Aventinen, Caelius, Capitolium, Esquilinen, Palatinen, Quirinalen och Viminalen. Under senare tid räknas även Janiculum, Pincio, Vatikanska kullen och Velia till Roms kullar. Floden Tibern genomkorsar staden. Staden ligger som lägst 13 meter över havet vid piazza del Popolo och som högst 120 meter över havet på monte Mario. Rom är också den grönaste staden i Europa på grund av dess många parker. Appia Antikas park är den största stadsparken i världen och den med mest monument. Den sträcker sig från Colosseum till Ciampino. Andra parker är Villa Doria Pamphili, Villa Borghese, Villa Ada, Villa Glori och Gianicolo.

Historia

Enligt legenden grundades staden Rom den 21 april 753 f.Kr. (se ab urbe condita) på sju legendariska kullar vid floden Tibern av Romulus, den ene av de två bröderna Romulus och Remus, vilka hade blivit uppfödda av en varginna och sedan vuxit upp hos herden Faustulus.

I flera hundra år var Rom, som huvudstad i Kungariket Rom, Romerska republiken och Romerska riket, den viktigaste staden i västvärlden. Rom blev också en viktig stad som centrum för den katolska kyrkan och som residensstad för Kyrkostatens, sedermera Vatikanstatens, påvar. Genom renässansen blev Rom åter ett politiskt centrum efter medeltidens nedgång. Staden är än idag en inflytelserik världsstad. Exempelvis är Rom den tredje största FN-staden i världen, som säte för de tre fackorganen FAO, IFAD och WFP.

Tunnelbana

Roms tunnelbana ("Metropolitana di Roma"), som öppnades 1955, har två linjer. En som går i öst-västlig riktning (linje A) och en som går i nord-sydlig riktning (linje B). Fler linjer håller på att byggas (linje B1 och linje C), och en linje finns på projektstadiet (linje D). Den totala längden är för tillfället 38 km. De två linjerna möts bara på ett ställe, vid stationen Roma Termini.

Roms spårvägar, Stazioni urbane della rete ferroviaria, har flera linjer, bland annat Roma Tuscolana, Roma Trastevere, Roma San Pietro, Roma Nomentana, Roma Nuovo Salario, Roma Magliana, Roma Muratella, Roma Aurelia.

Pendeltågstrafik finns bland annat mellan Stazione Termini och Ostiense e Tiburtina och mellan Stazione Termini och Aeroporto di Fiumicino.

Det viktigaste kollektiva transportmedlet i Roms innerstad är stadsbussarna.