Reseguide till Venedig

Historia

Venedig är rikt på historia och från början känt som en sjöfartsstad och en handelsknutpunkt. Stadens historia börjar omkring 400 år efter Kristi födelse, då man började bygga hus i lagunområdet och grundandet av staden skedde. Venedig har varit kontrollerat av flera olika riken under historiens gång, med romarna och österrikarna som de mest framträdande, före det till sist blev en del av Italien under 1800-talet.

Kommunikationer i Venedig

Det finns två flygplatser, det är Marco Polo ca 10 km norr om Vendig och Treviso ca 30 km från Vendig. I Venedig finns ingen biltrafik utan människor åker gondol eller någon annan form av båt eller promenerar runt. Det publika färdmedlet och Venedigs svar på andra städers kollektivtrafik är Vaporetton vilket helt enkelt är en bussbåt. Båtarna drivs av båtbussbolaget ACTV och biljetter finns att köpa vid stationerna eller vid tidningsstånd.

Rialtos Fiskmarknad

I Venedig finns många matmarknader där du kan köpa fisk, grönsaker eller kött. En av de mest kända fiskmarknaderna ligger i området intill Rialtobron och kallas The Pescheria eller Rialtos fiskmarknad. Här har det sålts fisk i över 600 år men dess nuvarande utformning tillkom I början av 1900-talet. Absolut värt ett besök.

Äta i Venedig

Venedig och Italien är mycket känt för sitt kök och kulinariska upplevelser. Det finns många restauranger att välja på när du besöker Venedig, allt ifrån lyx till budget. I turiststråken är priserna högre, vill du komma undan lite billigare tar du en promenad bort från turistområdet, bara fem minuter räcker för att genast komma ner i pris. Ibland kan du dessutom hitta den bästa matupplevelsen på de enkla trattoriorna. Några av Venedigs lokala specialiteter är exempelvis en särskild pasta, bigoli, i en ansjovis- och svampsås eller castraure det vill säga små jordärtskockor med riven parmesan, toppad med en skvätt olivolja.