Reseguide till Florens

Historia

Utan att överdriva är Toscana det mest fotograferade och omskrivna regionen. Här finns en lång historia och vackra landskap. Toscanas centrum Florens som definitivt är värt ett besök.

Florens grundades redan år 58 f. Kristus. Florens var den första staden i Europa som stenlade sina gator.

På 1300-talet var Florens den rikaste staden i Europa och det var under den florentinska renässansen som Brunelleschi blev den moderna arkitekturens fader. Det var då Botticelli målade "Venus" och Våren", Michelangelo skulpterade "David" innan han kallades till Rom av påven.

Florens var Italiens huvudstad, mellan 1865-1871, strax efter Italiens enande.

Kommunikationer i Florens

Flygplats Florens, Pisa och Bologna
Florens flygplats är liten och smidig. Vid ankomsten kommer du direkt ut till hyrbilarna, turistinformation samt taxi och bussar. Vid avresa finns ett café och ett par souveniraffärer.
www.aeroporto.firenze.it
Florence Airport Amerigo Vespucci Information International +39 055 30 61 702
Pisa flygplats är störst i Toscana www.pisa-airport.com
Pisa aereporto Galileo Galilei +39 050 9 293 78.
Tåg och buss från/till Pisa:
Tåg: www.pisa-airport.com
Buss: www.terravision.eu
www.bologna-airport.it

Flygbuss Florens

Vola in Bus. Det tar 20 min från Florens flygplats till den centralt belägna tågstationen. Pris: 4 euro. Från Pisas flygplats går det snabbtåg till och från Florens. I vissa fall kan flygande från Pisa checka in redan på Florens tågstation.

Taxi från flygplatsen kostar ca 20 euro beroende på trafik och bagage. Det tar mellan 20 – 30 min. att åka taxi från flygplatsen till Florens.

Det finns en turistbuss, en röd dubbeldäckare, som du löser biljett till och sedan får hoppa av och på under 24 timmar. Priset är 20 euro och då ingår ett par hörlurar och guidning på olika språk, bl.a. engelska. Läs på: www.firenze.city-sightseeing.it

Med S.I.T.A kan du ta bussen till flera toskanska orter, som Siena, Tavarnelle, San Gimignano (med byte i Poggibonsi) eller Greve. Bussbiljetterna kan du köpa på S.I.T.A busstation, nära tågstation.

Trevliga marknader i Florens

Mercato Centrale di San Lorenzo
Piazza del Mercato Centrale
mån – lör. 7 – 14