Kalabrien

Kalabrien, italienska Calabria, är en region i södra Italien, beläget på den italienska halvöns "tå". Den gränsar till Basilicata i norr, Sicilien i sydväst, Tyrrenska havet i väster och Joniska havet i öster.

Mer om Kalabrien

Kalabrien har cirka 2 miljoner invånare (2004) och en yta på 15 081 km². Huvudstad i regionen är Catanzaro. Reggio di Calabria och Cosenza är två andra större städer i regionen.Kalabrien är en smal halvö som sträcker sig tre hundra kilometer ut i Medelhavet. Den utgör tån på Italiens "stövel" mellan Tyrrenska havet i väster och Joniska havet med Tarantobukten i öster. Den är skild från Sicilien av Messinasundet; den smalaste punkten är mellan Capo Peloro på Sicilien och Punta Pezzo i Kalibrien, som mäter 3,2 km. Kalibrien är en bergig region. Det finns tre bergskedjor: Pollino, Sila och Aspromonte. Alla tre kedjor är unika vad gäller flora och fauna.