Ligurien

Ligurien, it. Liguria, är en region i nordvästra Italien, landets tredje minsta region. Ligurien ligger vid gränsen mot Frankrike och vid Liguriska havet (norra Medelhavet). Inom denna kustremsa finner man världsarvet Cinque Terre (De fem byarna). Här är kustlandskapet dramatiskt och nästan bedövande vackert med dess turkosa hav och pittoreska byar. Ligurien erbjuder inte bara sol och bad utan även fantastiska vandringsleder för den som gillar att vandra i spektakulära miljöer.

Mer om Ligurien

Regionen omfattar 5 421 km² och hade 2001 1 622 578 invånare. Vid den liguriska kusten råder ett milt medelhavsklimat. I januari har Genua en medeltemperatur på 8-10 °C, och på sommaren är medeltemperaturen omkring 24-25 °C. I det bergigare inlandet är det svalare och där kan temperaturen sjunka under 0 °C på vintern. Berg nära kusten ger mycket regn och Genua har en årsnederbörd på upp till 2000 mm. Det normala i medelhavsområdet är 500-800 mm nederbörd per år.