Lombardiet

Lombardiet (på italienska: Lombardia) är en region mellan Alperna och Poslätten i norra Italien. Ytan omfattar 23 857 kvadratkilometer och invånarantalet var 9,7 miljoner 2004 (den folkrikaste italienska regionen). Milano är regionens huvudstad. Den största sjön är Lago di Garda (Gardasjön) som den har en yta på 370 kvadratkilometer. I Alperna i Lombardiet ligger många kända skidorter: Bormio, Livigno och Tonale.

Mer om Lombardiet

Regionen är indelad i elva provinser, vilka är indelade i totalt 1 562 kommuner, som varierar i storlek från Milano med över 1,3 miljoner invånare till Morterone, nära Comosjön, med endast 33 invånare (uppgifter från 2001). En annan välkänd stad är Monza, som har en Formel 1-bana.