Piemonte

Piemonte är en region i nordvästra Italien. Den omfattar 25 400 km² och har ungefär 4,3 miljoner invånare. Regionhuvudstad är Turin. Piemonte omges på tre sidor av hisnande Alper. Valle d'Aosta åt nordväst hör både historiskt och geografiskt till Piemonte, men utgör en autonom region. I norr gränsar Piemonte till Schweiz, i väster till Frankrike, i söder till Ligurien, i sydöst till Emilia-Romagna och i öster till Lombardiet. Regionen är en av Italiens stora vinregioner. Några kända viner är Barbera, Barolo, Barbaresco och Dolcetto.
2014 upptogs Piemonte på Unescos lista för natur och kulturarv. Denna region är oändligt vacker med de stora kontrasterna mellan alptoppar, glittrande sjöar och grönskande vinodlingar längst med bergsluttningarna. Här är byarna välmående. Piemonte är både ett resmål för dig som gillar vin och mat men även för dig som gillar att cykla eller vandra, eller varför inte en kombination av båda.