Florens

Florens (på italienska Firenze; på latin Florentia) är en stad på en slätt vid foten av Apenninerna, på ömse sidor om floden Arno i mellersta Italien, huvudstad i regionen Toscana och huvudort i provinsen Firenze. Florens var under medeltiden ett finansiellt centrum.

Utan att överdriva är Toscana det mest fotograferade och omskrivna regionen. Här finns en lång historia och vackra landskap. Toscanas centrum Florens som definitivt är värt ett besök.

Florens grundades redan år 58 f. Kristus. Florens var den första staden i Europa som stenlade sina gator.

På 1300-talet var Florens den rikaste staden i Europa och det var under den florentinska renässansen som Brunelleschi blev den moderna arkitekturens fader. Det var då Botticelli målade "Venus" och Våren", Michelangelo skulpterade "David" innan han kallades till Rom av påven.

Florens var Italiens huvudstad, mellan 1865-1871, strax efter Italiens enande.

Arno

I ett livligt distrikt på södra stranden inte långt från Arno ligger detta kloster/gästhem. Huset är fullt med vackra antikviteter och här finns bibliotek, samlingsrum, matsal och kapell.

Läs mer om Arno

Maria degli Angeli

Detta kloster/gäshem ligger mycket centralt i Florens, inte långt från Accademia. Systrarna hyr i huvudsak ut detta till studentskor men de tar även emot kvinliga turister.

Läs mer om Maria degli Angeli

Oblate institut

Mer centralt än så här går knappast att bo i Florens. Klostret/gästhemmet ligger ett stenkast från Domen. Rummen håller god standard och en del av rummen har wc/dusch.

Läs mer om Oblate institut

Elisabetsystrarna

Gästhemmet är inrymt i en elegant Florentinskvilla som ligger på södra stranden mellan floden och den berömda utsiktsplatsen Piazza Michelangelo. Rummen har varierande standard, en del mycket enkla och andra något elegantare.

Läs mer om Elisabetsystrarna

Cancelli Villa

Denna underbara villa ligger en bit utanför Florens. Villan är omgärdad av en vacker parkliknande trädgård. Rummen håller hög standard och de flesta har wc/dusch på rummet.

Läs mer om Cancelli Villa

Hotel Della Calza

Hotel della Calza är ett idealisk boende för enskilda resenärer, par eller grupper som vill ha en historisk upplevelse i Florens. Denna plats som vid 1400-talet var ett sjukhus fullkomligt andas historia, konst och kultur. Från 1529 bodde Gesuit munkar här, men nu för tiden drivs detta ställe som ett andligt hotel.

Läs mer om Hotel Della Calza

Lindas Villa

Lindas Villa ligger strax utanför centrum. Villan är elegant och inbjudande och inbäddad i blommor och grönska. Rummen håller god standard, vissa med wc/dusch på rummet, andra med badrummet i korridoren.

Läs mer om Lindas Villa

Mer om Florens

År 1982 sattes Florens historiska centrum upp på UNESCO:s världsarvslista. Staden är säte för ärkebiskop sedan 1420. Florens finns nämnd redan 59 f.Kr. som Florentia då romerska krigsveteraner erhöll mark där, eftersom jorden var bördig. De byggde upp staden efter samma mönster som ett militärläger, och fortfarande har detta mönster bevarats i stadskärnan. Kejsare Diocletianus utsåg senare Florens till provinsen Tuscias huvudstad.

Nyhet!

Nu hjälper vi även till att boka din flygresa! Kontakta oss så ger vi flygförslag och bokar in det till er.
Enkelt och smidigt!

Vår reseguide

Här hittar du Klosterresors alla reseguider samlade.

Besök vår reseguide

Turistskatt

I vissa ställen i Italien måste man betala turistskatt, detta är 3,50€/pers och natt. För tillfället gör man det i Rom, Venedig och Florens. Detta betalar man till boendet på plats.

Skrivet om Klosterresor

Vi har haft en del reportage genom åren. Klicka på länkarna nedan för att komma till reportagen.

Dagens Nyheter
Svenska dagbladet
Aftonbladet
Aftonbladet (en annan artikel)
Expressen
Dagen.se