Veneto

Veneto är en region i nordöstra Italien, belägen mellan Alperna och Adriatiska havet. Veneto består av provinserna Belluno, Padova, Rovigo, Treviso, Venedig, Verona och Vicenza som i sin tur är indelade i sammanlagt 581 kommuner. Regionen motsvarar det historiska området vid namn Venetien.

Mer om Veneto

Regionen gränsar mot Lombardiet, Trentino-Sydtyrolen, Österrike, Friuli-Venezia Giulia och Emilia-Romagna. Floderna Po, Adige, Brenta och Piave flyter genom regionen. Venetos huvudstad är Venedig. Andra viktiga städer i regionen är Verona, Vicenza, Padua, Treviso, Belluno och Rovigo. Veneto är rikt på kulturella och historiskt värdefulla skatter. I regionen hittar man unik arkitektur som byggnaderna och broarna i Venedig, Palladios villor, den antika romerska amfiteatern i Verona och termerna i Abano Terme.