Katalonien

Katalonien (katalanska Catalunya; spanska: Cataluña) är en autonom region i nordöstra Spanien; yta 32 114 km², 7,1 milj. inv. (2006). Katalonien omfattar de fyra provinserna Lleida, Tarragona, Girona och Barcelona där även huvudstaden med samma namn ligger. Katalonien gränsar i väster till Aragonien och i söder till Valencia. I norr gränsar Katalonien till Franska katalonien (Roussillon) i Frankrike och Andorra.

Mer om Katalonien

De äldsta människofynd som gjorts i Katalonien i närheten av franska gränsen antas vara ca 25 000 år gamla. På 500-talet f.Kr. anlades den grekiska kolonin Emporion vid nuvarande Spaniens östkust, utanför nuvarande Girona. Detta gjordes troligtvis av handelsresande från den grekiska staden Massalia, dvs den nuvarande franska Medelhavshamnstaden Marseille. Ca 200 f.Kr. påbörjade romarna koloniseringen av Katalonien. Den romerska kolonin Hispania Tarraconensis fanns fram till början av 400-talet när västgoternas intåg gjorde slut på den romerska kulturen. 475 e.Kr. införlivades Katalonien i kungariket Tolosa nv Toulouse av den västgotiske kungen Eurik. År 718 når den muslimska erövringskampanjen Al-Andalus Katalonien, som annekteras fram till dess att Karl den store år 801 förenade landet med sitt rike, under namnet Marca Hispanica.