Skottland

Skottland är en självstyrande riksdel inom Storbritannien. Skottland upptar den norra tredjedelen av ön Storbritannien och delar gräns med England i söder och avgränsas av Nordsjön i öster, Atlanten i norr och väster samt Nordkanalen och Irländska sjön i sydväst. Förutom fastlandet omfattas Skottland av över 790 öar[1], inklusive Orkneyöarna, Shetlandsöarna och Hebriderna.

Mer om Skottland

Edinburgh, landets huvudstad och näst största stad, är en av Europas största finansiella centra.[2] Edinburgh var navet i den skotska upplysningen under 1700-talet, som omvandlade Skottland till en av de kommersiella, intellektuella och industriella kraftcentrumen i Europa. Glasgow, Skottlands största stad, var en gång en av världens ledande industristäder och ligger nu i centrum av Glasgow storstadsregion. Skottlands territorialvatten[3] som består av ett stort område i Nordatlanten och Nordsjön, innehåller de största oljereserverna inom Europeiska unionen. Detta har gett Aberdeen, den tredje största staden i Skottland, titeln Europas oljehuvudstad.